C O M U N I C A T D E P R E S Ă
privind activitatea INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCĂ BIHOR din luna octombrie 2024
I.Situația generală privind controalele efectuate în luna octombrie 2024
În luna octombrie 2024 la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor au fost controlate un număr de 240 unităţi; s-au aplicat un număr de 234 sancţiuni contravenţionale, din care 76 amenzi în cuantum de 751.400 lei şi 158 avertismente.
Din totalul de 234 sancţiuni aplicate de I.T.M. BIHOR în octombrie 2024:
- 9% (21) au fost sancţiuni în domeniul sănătății şi securității în muncă;
- 91% (213) au fost sancţiuni în domeniul relaţiilor de muncă.
- În domeniul sănătății şi securității în muncă au fost controlate 105 unităţi, pentru abaterile de la normele de securitate şi sănătate în muncă s-au dispus de măsuri de remediere şi au fost aplicate 21 sancţiuni contravenţionale, din care 9 avertismente și 12 amenzi în valoare total de 66.500 lei.
- In domeniul relaţiilor de muncă, în octombrie 2024 au fost cuprinse în activitatea de îndrumare şi control un număr de 135 unităţi din domeniul public, mixt şi privat. Au fost constatate încălcări ale reglementărilor legale în vigoare în domeniul legislaţiei muncii, Codului Muncii, H.G.161/2006, etc.
Pentru abaterile de la reglementările legale în vigoare s-au dispus diferite măsuri de remediere şi au fost aplicate un număr de 213 sancţiuni contravenţionale, dintre care 149 avertismente (70% din totalul sancţiunilor în domeniul r.m.) şi 64 (30% totalul sancţiunilor în domeniul r.m.) amenzi în valoare totală de 684.900 lei.
În domeniul relațiilor de muncă, în octombrie 2024, din totalul de 213 sancţiuni:
- 194 (91% din total sancțiuni) sunt sancţiuni pentru neconformităţi altele decât munca nedeclarată, din care: 49 amenzi în cuantum total de 298.900 lei și 145 avertismente.
- 19 (9% din total sancțiuni) sunt sancţiuni pentru neconformităţi pentru munca nedeclarată și subdeclarată, din care 15 amenzi în cuantum total de 386.000 lei și 4 avertisment.
Pentru munca nedeclarată s-au aplicat 14 amenzi în valoare totală de 370.000 lei și 4 avertismente. Au fost depistate 18 societăți comerciale care practicau muncă nedeclarată, fiind identificate 32 persoane prestând activitate nedeclarată. Dintre acestea:- 31 persoane din cadrul a 17 unități nu aveau încheiat contract individual de muncă;
- 1 persoană depistată prestând activitate cu depășirea duratei de muncă stabilite în contractele individuale de muncă cu timp parțial.
Pentru munca subdeclarată (acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidenţiat în statele de plată a salariului şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale,) s-a aplicat 1 amendă în valoare totală 16.000 lei.
A fost depistată o societate comercială care practica muncă subdeclarată, fiind identificate 2 persoane prestând activitate subdeclarată.
Număr sancţiuni aplicate persoanelor fizice depistate fără contract individual de muncă: 44 sancțiuni din care 43 avertismente și 1 amendă de 500 lei.
Exemple de domenii de activitate în care s-a depistat muncă nedeclarată/subdeclarată: construcții, transporturi alternative, transpoturi, restaurante, fabricare îmbrăcăminte.
Pentru deficienţele constatate, pe lângă sancţiunile contravenţionale aplicate menţionate mai sus, au fost dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate.
II.Campanii de verificare a modului de respectare a prevederilor legale
II.1. Campania națională de verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, de către angajatorii care desfăşoară activități în domeniul spălare şi curăţare(uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană – CAEN 9601 şi activităţi de întreţinere corporală - CAEN 960, desfășurată în perioada 08.10.-11.10.2024.
În cadrul acestei campanii în domeniul relațiilor de muncă a fost finalizat 1 control iar 2 controale sunt în desfășurare. S-au dispus 2 măsuri de remediere a deficiențelor constatate.
Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă sunt:
- nerespectarea obligației de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și sfârșit a programului de lucru;
- transmiterea cu întârziere în Revisal a elementelor privind suspendarea contractului individual de muncă.
În cadrul aceleași campanii, în vederea identificării cazurilor de încălcare a prevederilor legale care reglementează domeniul securității și sănătății în muncă (s.s.m.) s-au verificat 15 unități. Pentru neconformitățile constatate față de prevederile legale s-au dispus 23 de măsuri de remediere și s-au aplicat 23 de avertismente.
Dintre cele mai frecvente neconformități constatate amintim:
- neasigurarea protecției împotriva electrocutării, respectiv neverificarea rezistenței prizei de pământ la instalația elecrică;
- instrucțiuni proprii de s.s.m. incomplete privind activitatea de curățătorie ;
- nu s-a obţinut autorizaţia de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, înainte de începerea activităților corespunzătoare cod CAEN 9601;
- în fişele de post nu sunt consemnate atribuţiile şi răspunderile în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, ce revin lucrătorilor, corespunzător funcţiilor exercitate;
- nu s-au prezentat: fișele de aptitudini cu examenul medical periodic; dovada acordării echipamentului individual de protecție; convenția adițională la contractul de prestări servicii de s.s.m..
II.2. Campania națională privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri în conformitate cu prevederile Legii nr. 52 din 15 aprilie 2011 (*republicată*), desfășurată în perioada 02.10.-07.10.2024.
În cadrul acestei campanii în domeniul relațiilor de muncă au fost verificați 4 beneficiari, din care au fost sancționați 2 beneficiari. Au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale din care 1 amendă în valoare totală de 1.500 lei și un avertisment. S-au dispus 2 măsuri de remediere a deficiențelor constatate.
S-au constatat deficiențe ca: -nerespectarea obligației de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare zilier;-transmiterea de date eronate.
II.3. Campania naţională privind respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă de către agenții de muncă temporară și utilizatorii salariaților temporari, în perioada 24.09.2024-04.10.2024.
Activitatea agenților de muncă temporară este reglementată de “Hotărârea nr. 1.256 din 21 decembrie 2011 privind condiţiile de funcţionare, precum şi procedura de autorizare a agentului de muncă temporară”.
În cadrul acestei campanii în domeniul relațiilor de muncă au fost efectuate controale la 3 agenți de muncă temporară și au fost identificați 18 utilizatori ai salariaților temporari.
Un utilizator are sediul în alt județ, datele utilizatorului fiind transmise către I.T.M.-ul din județul în care își are sediul în vederea finalizării controlului. Au fost identificați 17 utilizatori străini. In cazul identificării unor contrate de punere la dispoziție încheiate cu utilizatori străini, I.T.M. BIHOR a înaintat INSPECTIEI MUNCII datele de identificare ale utilizatorului precum și lista cu salariații temporari puși la dispoziția acestuia, în vederea efectuării demersurilor necesare prin sistemul IMI.
Pentru neîndeplinirea măsurilor la termenul dispuse anterior a fost aplicată 1 amendă în valoare de 5.000 lei .
III. Evidenţa contractelor individuale de muncă şi salariaţilor conform prevederilor H.G.905/2017
La data de 31.10.2024, numărul angajatorilor activi în judeţul Bihor este de 26.156 cu un număr de 166.563 salariaţi activi. Numărul contractelor individuale de muncă active la data de 31.10.2024, în judeţul Bihor, este 192.518.
IV. Notificări intenţie de concediere colectivă
În cursul lunii octombrie 2024 la I.T.M. Bihor s-au depus spre înregistrare 2 notificări cu privire la intenţia de concediere colectivă în conformitate cu prevederile art.70 din Legea nr.53/2003 Codul Muncii. Notificarea se referă la intenţia de concediere colectivă în perioada octombrie-decembrie 2024 a unui număr estimativ de 122 salariaţi (din care 122 sunt din județul Bihor) din domeniul panificație, subansamble electronice.
Cu stimă,
Inspector Şef
Marius Rotar