Inspectoratul Teritorial de Munca Bihor

Articole și noutăți

Negocierea colectivă în întreprinderile mici şi mijlocii

In cadrul Campaniei naţionale de informare și conștientizare cu privire la prevederile Legii nr.367/2022 privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare care continuă și în anul 2025 aflată în curs de defășurare, vă solicităm sprijinul în  diseminarea către  persoanele interesate de relațiile de muncă, a prevederilor legislative incidente în dialogul social  privind negocierea colectivă în întreprinderile mici şi mijlocii.
Obiectul negocierii colective: condiţiile de muncă şi de angajare, salariul, securitatea şi sănătatea în muncă, coeficienţi de salarizare, aplicarea principiului egalităţii de şanse şi tratament, protecţia suplimentară în exercitarea drepturilor legale, concilierea vieţii profesionale cu cea de familie şi alte teme de interes pentru părţi.
Contractul individual de muncă nu poate conţine clauze sau prevederi inferioare drepturilor garantate prin lege şi contractul colectiv de muncă incident angajatorului.
Negocierea contractului colectiv de muncă constituie o procedură fundamentală în scopul consolidării relațiilor de muncă dintre angajator și lucrător, obiectivul urmărit fiind de a
echilibra interesele angajatorului cu drepturile și nevoile lucrătorilor, prin stabilirea unor prevederi clare referitoare la condițiile de muncă, salarii si alte beneficii acordate.
În conformitate cu dispozițiile art.97 alin.(1) din Legea nr.367/2022 privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare, negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători.

Potrivit dispozițiilor art. 97 alin.2 al aceluiași act normativ, inițiativa negocierii colective aparține oricăruia dintre partenerii sociali.
La negocierea clauzelor şi la încheierea contractelor colective de muncă părţile sunt egale şi libere.
În cazul în care există încheiat un contract colectiv de muncă în vigoare, in conformitate cu dispozițiile art.97 alin. (3), iniţiatorul negocierii colective, potrivit alin. (2), poate iniţia negocierea cu cel puţin 60 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiţionale la contractele colective de muncă la nivel de unitate.
In termen de 15 zile calendaristice de la data declanșării procedurilor de negociere prevăzute de art. 97 alin. (3) la acel nivel, angajatorul are obligaţia să convoace toate părţile îndreptăţite în vederea negocierii contractului colectiv de muncă şi să organizeze prima şedinţa de negociere.
Durata negocierii este de maximum 45 de zile.
De asemenea, potrivit art.108 alin.(3)  din Legea nr.367/2022, în cazul în care într-o unitate nu există un contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă parte îndreptățită să participe la negocierea colectivă, conform prezentei legi,  poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment.
În scopul asigurării participării la negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, potrivit art.107 alin.(1)  din Legea nr.367/2022, angajatorul transmite în scris tuturor părţilor îndreptăţite să negocieze contractul colectiv de muncă anunţul/invitaţia privind intenţia de începere a negocierilor colective, cu cel puţin 15 zile înainte de începerea acestora. Anunţul trebuie să cuprindă data, ora şi locul stabilite pentru începerea negocierilor. Părţile îndreptăţite să participe la negociere vor confirma în scris primirea invitaţiei precum şi acceptarea sau refuzul participării la negociere, indiferent de partea care a iniţiat negocierea. Lipsa unui răspuns scris, coroborată cu prezentarea dovezii de invitare la negocieri, va fi interpretată ca refuz departicipare la negocieri.

Neîndeplinirea de către angajatori a obligaţiei negocierii contractului colectiv de muncă la nivelul unităţilor care au cel puţin 10 angajaţi/lucrători, constituie contravenție și se sancţionează de către inspectorii de muncă cu amendă de la 15.000 la 20.000 lei.
În cazul în care negocierea se finalizează, contractul colectiv de muncă se încheie pe o perioadă determinată, care nu poate fi mai mică de 12 luni şi mai mare de 24 de luni, cu excepţia situaţiei în care contractul colectiv de muncă se încheie pe durata realizării unei lucrări determinate.
Părţile pot hotărî prelungirea aplicării contractului colectiv de muncă, în condiţiile stabilite de prezenta lege, o singură dată, cu cel mult 12 luni.
Contractele colective de muncă încheiate la nivel de unitate și actele adiționale la acestea se încheie în formă scrisă și se înregistrează la inspectoratele teritoriale de muncă.
Contractele colective de muncă se aplică de la data înregistrării lor la inspectoratul teritorial de muncă sau de la o dată ulterioară, potrivit convenţiei părţilor.
În anul 2024 la I.T.M. Bihor au fost înregistrate 191 contracte colective de muncă, la sfărșitul anului 2024 fiind active  un total de 364 de contracte colective de muncă.

Cu stimă,
              
Pentru Inspector şef
Nicolae Hoduț
Inspector şef adjunct ssm

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii---
Sunt de acord