C O M U N I C A T D E P R E S Ă
cu informaţii de interes public privind rezultatele acţiunii de verificare a modului în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în industria metalurgică (diviziunea CAEN 24).
INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCĂ BIHOR a desfăşurat, în perioada 11 aprilie – 11 septembrie 2024, Acţiunea de verificare a modului în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în industria metalurgică (diviziunea CAEN 24).
Lucrătorii căre îşi desfăşoară activitatea în unităţile din acest sector sunt supuşi unor riscuri deosebite, datorită mediului specific în care îşi desfăşoară activitatea (riscuri de incendiu, explozie, emisii majore de noxe).
Deşi numărul de accidente de muncă mortale se menţine relativ scăzut în acest domeniu de activitate, se înregistrează un număr ridicat de accidente de muncă cu incapacitate temporară de muncă şi invaliditate.
Ca urmare, au fost efectuate controale tip „sistem” în întreprinderile mari (peste 250 lucrători), care desfăşoară activităţi din industria metalurgică - diviziunea CAEN 24 (inclusiv unităţi din alte domenii CAEN care aplică procese specifice industriei metalurgice).
Acţiunea și-a propus următoarele obiective:
- diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale de către angajatorii din industria metalurgică sau care îşi desfăşoară activitatea în astfel de unităţi;
- creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă în societățile comerciale din domeniile de activitate sus-menţionate;
- eliminarea neconformităţilor constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în activitățile specifice ale societăților comerciale din domeniile de activitate vizate de acţiune.
S–au verificat aspectele privind securitatea şi sănătatea în muncă în două etape. În prima etapă s-au efectuat controalele, iar în a doua etapă s-a verificat îndeplinirea măsurilor dispuse.
Au fost controlate 8 unităţi. S-au constatat numeroase abateri de la respectarea aplicării legislaţiei în vigoare. Au fost aplicate 33 avertismente și s-au dispus 33 măsuri de remediere a deficiențelor constatate.
Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul securității și sănătății în muncă au fost: lipsa verificării instalației electrice, lipsa controlului noxelor, lipsa marcajelor de circulație internă, nedelimitarea căilor de acces pietonal de calea de rulare mijloace de transport, nemarcarea căilor de circulație, blocarea căilor de acces cu diferite materiale, lipsa verificării recipientelor la butelii, lipsa monitorizării sistemelor și dispozitivelor de protecție, neasigurarea echipamentelor de protecție colectivă pentru a preveni căderea lucrătorilor.
Cu stimă,
Pentru Inspector şef
Nicolae Hoduț
Inspector şef adjunct s.s.m.