Potrivit Legii nr. 361/2022 privind protectia avertizorilor in interes public, persoanele care raporteaza incalcari ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile sa se produca in cadrul autoritatilor, institutiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum si in cadrul persoanelor juridice de drept privat, au la dispozitie urmatoarele modalitati de raportare:
Canale interne – in cadrul entitatilor publice sau private in care isi desfasoara activitatea (pentru mai multe detalii a se vedea Cap. III din Legea nr. 361/2022).
Persoanele care aleg sa se adreseze pe canalul intern al ITM Bihor, pentru a raporta incalcari ale legii, o pot face doar prin urmatoarele modalitati:
1. Prin e-mail la adresa special create: avertizor@itmbihor.ro
2. Telefonic, la numarul de telefon: 0259/437804
3. Prin intermediul serviciilor postale la adresa: Inspectoratul Teritorial de Munca Bihor, Oradea, str. Armatei Romane, nr. 1B, judetul Bihor, Romania – In atentia avertizorului de integritate.
4. Personal, prin prezenta la sediul Inspectoratul Teritorial de Munca Bihor, Oradea, str. Armatei Romane, nr. 1B, judetul Bihor, Romania cu programarea prealabila efectuata la adresa de e-mail: avertizor.integritate@itmbihor.ro
O persoana care efectueaza raportari privind incalcari ale legii / un avertizor in interes public poate efectua raportarea nominal sau anonim. Din punct de vedere procedural, principalele diferente intre cele 2 modalitati de raportare sunt:
• In cadrul unei raportari nominale exista posibilitatea comunicarii pentru a se clarifica anumite aspecte prezentate in raportare intre avertizorul in interes public si comisia desemnata;
• Persoana care raporteaza incalcari ale legii in mod anonim nu poate beneficia de exonerare si protectie in conformitate cu prevederile Legii nr. 361/2022;
• Persoana care raporteaza incalcari ale legii in mod anonim nu poate fi instiintata cu privire la inregistrarea raportarii, progresul inregistrat si modalitatea de solutionare.
Canale externe – Agentia Nationala de Integritate (ANI) precum si alte entitati publice care, potrivit dispozitiilor legale speciale, primesc si solutioneaza raportari referitoare la incalcari ale legii, in domeniul lor de competenta (pentru mai multe detalii a se vedea Cap. IV din Legea nr. 361/2022). Persoanele care aleg sa se adreseze pe canalul extern, Agentia Nationala de Integritate (ANI) pentru a raporta incalcari ale legii, o pot face doar prin urmatoarele modalitati:
1. Online, pe Platforma Avertizori https://avertizori.integritate.eu.
2. Prin e-mail la adresa avertizari@integritate.eu
3. Telefonic, la numarul 0372.069.869 selectand tastele 1 (Selectare lb. romana), 0 (Acord inregistrare conversatie), 3 (Directia Avertizori in interes public). Conversatiile vor fi inregistrate automat;
4. Prin intermediul serviciilor postale la adresa ANI din Bulevardul Lascar Catargiu nr. 15, Cod postal 010661, Sector 1, Bucuresti – Romania – In atentia Directiei Avertizori in interes public;
5. Personal, prin prezenta la sediul ANI (cu programare prealabila efectuata la adresa de email avertizari@integritate.eu).
In situatia in care o autoritate prevazuta la art. 3, pct. 15, lit. c) din Legea nr. 361/2022, primeste o raportare privind incalcari ale legii si pentru care competenta de a examina si de a efectua actiuni subsecvente se afla in sarcina ANI, redirectionarea se realizeaza cu pastrarea garantiilor privind confidentialitatea si integritatea pe adresa de email avertizari@integritate.eu.
Divulgare publica – presa, organizatii profesionale, sindicale sau patronale, organizatii neguvernamentale, comisii parlamentare etc. (pentru mai multe detalii a se vedea Cap. V din Legea nr. 361/2022).